Savijalakeste logo
EST / ENG

Savijalakeste lavastus viib tantsijad USA-sse


Eelmisel aastal tähistasid Savijalakesed oma 50. juubelit ja EV100 aastat suurejoonelise lavastusega “Maa Igatsus”, mis põimis Lehti Merilo (fotol vasakul) ja Silvia Soide tõestisündinud lugusid ühtsesse rahvatantsuetendusse. Detsembris 2018 pälvisid Savijalakesed, kas otseselt või kaudselt etendusega seotult, ERRS’i aasta preemiate jagamisel kolm auhinda ehk lokulauda. Tagasiside ,,Maa Igatsusele” nii publiku kui ka rahvatantsu korüfeede poolt näitas meie tantsijate ja juhendajate suurepärast taset. Mõni aeg tagasi said Savijalakesed järjekordse tunnustuse ametliku kutse näol 34. Lääneranniku Eesti Päevadele käesoleva aasta augustis Portlandis, Ameerika Ühendriikides.

 

Foto autor: Rasmus Kooskora

Lehti Merilo. Fotograaf: Rasmus Kooskora

 

Eesti Organisatsioonide Liit Läänerannikul ehk EOLL korraldab USAs ja Kanadas iga kahe aasta tagant kokkutulekuid erinevates lääneranniku linnades. Päevade raames toimuvad erinevad töötoad, tantsu- ja laulupidu, teatrietendus, palju kontserte ja seminare. Korraldajate nimel on Kalle Merilo teada andnud, et päevadel osalevad paljud rühmad USAst, Kanadast aga ka Euroopast ja Austraaliast.

 

Kuigi festival on põhiliselt mõeldud väliseesti rühmadele ja kollektiividele, kutsutakse sinna Eestist iga kord ainult valitud kollektiivid. Savijalakeste valikule aitas kaasa ka eelmisel aastal lavale toodud lavastus Lehti Merilost. Ema Lehti, nagu teda tantsuringkonnas ikka kutsutakse, on ka ise varasemalt olnud sealse organisatsiooni üks eestvedajatest ja aktivistidest. Pärast teist ilmasõda Portlandi sattunud Ema Lehti loo lavale toomine ning kaudselt kõikidele väliseestlastele ehk maa-igatsejatele lavastuse pühendamine puudutas ja kõnetas eriti just sealseid väliseestlasi.

Eestit esindab LEP2019-l paarkümmend savijalakest, kes valmistuvad lisaks Üldlaulu- ja tantsupeole “Minu arm” ka spetsiaalselt kokkupandud kontsertprogrammi harjutamisele. Lisaks viivad tantsijad koha peal läbi mitmeid töötubasid kohalikele Eesti folkloorsetest ja pärimuslikest tantsudest. Samuti tutvustavad savijalakesed uuemat eesti rahvatantsuloomingut.  

Foto: Rasmus Kooskora

“Maa igatsus” finaal: Silvia Soide ja Lehti Merilo keskel. Fotograaf: Rasmus Kooskora

 

 

LEP2019 ja Savijalakeste USA visiidiga on võimalik end kursis hoida jälgides meie Facebooki lehte.

Kommenteerimine on suletud.