Savijalakeste logo
EST / ENG

#32 Tagasi juurte juurde. II osa


,,Tänu sellele toredale leiule tähistavad Savijalakesed kevadel oma 50. juubelit …”

2015/16 tantsuhooaeg oli Savijalakestele suur üllatuste ja uskumatute kokkusattumuste aeg, mis muutis rahvatantsuansambli kujunemislugu peadpööritavalt. Mullu avaldasime oma esimese loo uutest avastustest ning Savijalakeste ajaloo uurimisest. Siis oli see kõik veel meile suur uudis ning põnev kokkusattumuste jada. Nüüd oleme valmis kirjutama “Tagasi juurte juurde” loole II osa.

,,Tagasi juurte juurde” I loos rääkisime ühest fotost, mis rippus meie Siidisaba trennisaali seinal ning mis püüdis Kati tähelepanu. See foto sai võtmerolli oma juurte avastamisel ning nüüd, pea poolteistaastat hiljem, ümbritsetud uhke väärika raamiga, leidis see oma kodu Helmi Elleri juures.

Foto, millest kõik alguse sai

 

Kuidas 35st sai 50

Pärast mullust VI Maie Orava tantsude võistutantsimist Haapsalus ning esmakordset kohtumist Helmi Elisabeth Elleriga, panime paika kuupäeva, millal taaskohtuda ning rahulikult ajaloolisi sündmusi arutada.

2016. aasta soojal juunikuu õhtul võttis proua Helmi meid külalislahkelt vastu ning oli valmis meiega oma tantsuõpetaja lugusid jagama. Õhtu lõpuks oli selge – Savijalakesed ei tähista 2018. aasta kevadel oma 35. juubelit. See number on hoopis 50, sest täpselt niipalju (kui mitte rohkem) on Tallinna Tehnikakõrgkoolis ning selle eelastes järjepidevalt rahvatantsuga tegeletud. Seega võime ametlikult öelda, et TTK rahvatantsuansambel saab Eesti Vabariigi 100. aastal poole sajandi vanuseks.

Helmi Elisabeth Eller 2017. aasta novembris

Helmiga kohtumisest möödus aasta ning erinevad ametkonnad kuulasid meie uskumatut lugu ning kinnitasid õigsust. Õigsust, et Savijalakesed on 15 aastat vanemad, kui seni arvatud. Seega, nüüd, kui ka asjadel on ametlik käik sees, võime julgelt rinnale tagudes välja kuulutada, et Eesti Vabariik 100 aastal ehk 2018. aasta kevadel põleb meie sünnipäevatordil täpselt poolsada küünalt.

 

Juubelihooaeg sai alguse

Seni on Savijalakesed pidanud oma hällikuuks novembrit, mis ka sel aastal tõi kõik tantsijad kokku ning mitte ainult. 25. novembril 2017 aastal, täpselt pool aastat enne suurt juubelipidu, kogunesid Tehnika Kõrgkooli aulasse kõik tänased tegevtantsijad, kõik meie tantsusõbrad, paljud endised tantsijad ning aukülalistena saabusid Helmi Elisabeth Eller koos oma perekonna ning oma-aegsete tantsijatega. Erilisest päevast, mil tähistasime nii Savijalakeste juubelit, meie kunstilise juhi Pireti sünnipäeva, suurt taaskohtumist kui ka Helmi 95. juubelit kirjutas loo Kati, kes just neil päevil paar aastat tagasi sündmustele ootamatu käigu sisse pani.

Savijalakesed 25. novembril 2017 koos Helmi Elisabeth Elleriga


,,Mäletate veel seda lugu, kuidas Savijalakesed enda kunagised eelkäijad ning
nende juhendaja Helmi Elisabeth Elleri avastasid?

Tänu sellele toredale leiule tähistavad Savijalakesed kevadel oma 50. juubelit. Sünnipäevapidustused said aga väärilise alguse Tallinna Tehnikakõrgkooli aulas juba 25. novembril, mil toimus rahvatantsutegevuse 50. juubeli avaüritus ning kooli endise tantsuõpetaja Helmi Elisabeth Elleri 95. juubeli auks kontsert.

Publik koosnes seekord vaid endistest ja praegustest tantsijatest ning sealhulgas paljudest Helmi kunagistest tantsijatest. Kohal oli ka TEMT-i ja TTK kauaaegne õppejõud Rein Kalep, tänu kellele info Helmi kohta Savijalakesteni jõudis.

Helmi Elisabeth Eller oma õpilastega

Kontserdil esinesid kõik Savijalakeste tantsijad – noortest vilistlasteni ning kontsert lõppes sümboolse Tuljakuga. Lõputantsu ajal oli juubilar püsti ning hinges ja mõtetes koos tantsijatega laval, sest nagu ta ise tavatseb öelda:

“Pole see tantsuhullus vaatamata kõrgele eale minust kuhugi kadunud!”

,,Tuljak”

Kontserdi vahepausid olid täidetud kunagiste tantsijate meenutustega oma tantsuõpetajast ning toonastest trennidest, esinemistest ja ühisüritustest. Vaatamata sellele, et ajad on muutunud ja riigikordki vahetunud, on ühe rahvatantsija elu ikka sarnane – kõva trenn, palju esinemisi ja edukaid võistutantsimisi ning hulganisti toredaid seikluseid reisidelt ja erinevatelt ühisüritustelt.

Intervjuu Helmi lapselapse Kaarliga (vasakul), kes aitas üllatust korraldada ja Margus (paremal), kes üritust läbi viis

Juubilaril jätkus kogu ürituse kohta ainult äärmiselt positiivseid sõnu. Tsiteerides Helmit:

“Ma olen hingepõhjani liigutatud sellisest tähelepanust ja nii suurejoonelisest üritusest.
Nii ilusad tantsijad ja uhke kontsert!”

Juubilari sõnade kohaselt on paljud kunagised tantsijad temaga pärast kontserti ühendust võtnud ja olnud väga õnnelikud, et neid kõiki kokku kutsuti ja nii tore pidu korraldati.

Helmi Elisabeth Eller tähistas lisaks taaskohtumisele endiste ja tänaste tantsijatega ka oma 95. juubelit

Siinkohal on tore edastada kõikide suured-suured tänu- ja kiidusõnad Piretile, kelle sihikindluse ja suure töö tulemusel see kõik toimuda sai.

Kohtumiseni Savijalakeste 50. juubeli kontsert-etendusel  26. mail 2018!

/ Tagasivaate 25. novembrile kirjutas Kati

Kommenteerimine on suletud.