Savijalakeste logo
EST / ENG

#16 Tagasi juurte juurde. I osa


Aprill oli tantsuansambli Savijalakesed jaoks mitmes aspektis eriline kuu. Samaaegselt ettevalmistustega VI Maie Orava tantsude võistutantsimisele Haapsalus, jõudsime ootamatute juhuste läbi tagasi juurte juurde.

Nimelt on meie vaimne ja kunstiline juht Piret juba mõnda aega tegelenud Savijalakeste eelkäijate kohta info kogumisega. Seni oli teada tänu TEMT-i ja TTK kauaaegse õppejõu Rein Kalepi infole ja tema antud fotodele, et 1960-ndate lõpus ja 1970-ndate alguses tegutses Tallinna Ehitus- ja Mehaanikatehnikumis (Tallinna Tehnikakõrgkooli eelkäija) rahvatantsurühm Helmi Elleri juhendamisel.

Juba sügisest rippusid meie Siidisaba treeningsaali seinal mustvalged pildid noortest rahvatantsijatest. Olin pilte ka varem silmitsenud, nendesse lähemalt süvenemata. Ühe järjekordse trenni lõpus juhuslikult piltide ees Piretiga jutustades avastasin, et üks pildil olev naisterahvas on väga tuttavate näojoontega. Mõtlesin, et teen sellest pilti ja selgitan hiljem välja, kas tegu minu hõimlasega, kellega uskusin tegu olevat. Piret märkas, et pilt nii tugevasti mu tähelepanu köitis ning rääkis, et sel pildil on tantsurühm, keda võib pidada Savijalakeste eelkäijateks ning et ta on neid inimesi pikemat aega taga otsinud. Piretile teadaolevalt peaks selle rühma asutamisest peagi mööduma 50 aastat. Osutasin mulle tuttavana tundunud naisterahva peale ja ütlesin, et pole küll päris kindel aga võib juhtuda, et ma tunnen seda inimest. Suur oli Pireti imestus, et kas ma tõesti tean Helmi Ellerit. Sellel hetkel oli selge, et maailm on ikka kirjeldamatult väike ja elu veeretab me teele uskumatuid kokkusattumusi – loomulikult rääkisime samast inimesest.

Kuna samal nädalavahetusel seisis ees kauaoodatud esinemine Haapsalus VI Maie Orava tantsude võistutantsimisel sain Piretit rõõmustada veel ka teise toreda uudisega – Helmi tuleb Haapsallu ja temaga on võimalik seal kohtuda. Kohtumine leidiski aset ja suur oli kõigi asjaosaliste rõõm ootamatu kohtumise ning muidugi ka vahva kontsertpäeva ja Savijalakeste auhinnasaju üle.

TEMTi ja TTK Tantsuansambel Savijalakesed looja, tantsuõpetaja ning kunstiline juht Piret Lett (vasakul) ja Helmi Elisabet Eller-TEMTi rahvatantsurühma tantsuõpetaja (paremal)

TEMTi ja TTK Tantsuansambel Savijalakesed looja, tantsuõpetaja ning kunstiline juht Piret Lett (vasakul) ja Helmi Elisabet Eller-TEMTi rahvatantsurühma tantsuõpetaja (paremal)

 

Lähemalt Helmi Ellerist ja tema mälestustest juba järgmistes lugudes! Öeldakse, et kolm on kohtu seadus. Minule oli see juba teine huvitav kokkusattumus seoses Savijalakestega. Kas tuleb ka kolmas?

– Kati

Kommenteerimine on suletud.